Τον Μάρτιο του 2005, το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα-Μόρις έγινε το πρώτο δημόσιο αμερικανικό πανεπιστήμιο που εγκατέστησε μια ανεμογεννήτρια μεγάλης κλίμακας για να καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες του σχολείου. Από τότε που εγκαταστάθηκε αυτή η συσκευή που σταματάει το ρόλοι της ΔΕΗ, η γεννήτρια έχει προμηθεύσει περίπου το 60% της ισχύος του πανεπιστημίου.
Οι υπόλοιπες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας του σχολείου αγοράζονται από το Πρόγραμμα Tailwinds της Otter Tail Power Company.
Αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται επί τόπου είτε αγοράζεται εκτός δικτύου, το 100% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της UMM τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια, αλλά η δέσμευση του σχολείου για ενεργειακή ανεξαρτησία δεν σταματά εκεί.
Πράσινη Δύναμη
Οι μαθητές του πανεπιστημίου βοήθησαν το σχολείο να επιτύχει τους ενεργειακούς του στόχους μειώνοντας τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και απόβλητα. Η σχολή έχει επίσης μπει στο πνεύμα, δίνοντας σημαντική έμφαση στην πράσινη δύναμη και τη διατήρηση στις τάξεις τους.
Η γεννήτρια UMM 1,65 megawatt Vestas είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, με λεπίδες 135 ποδιών και πύργο 230 ποδιών, κάνοντας το τεράστιο μηχάνημα να έχει ύψος περίπου 365 πόδια, αλλά ο αντίκτυπός του στην κοινότητα και την πολιτεία της Μινεσότα είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό.
Η γεννήτρια έχει γίνει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός και προορισμός για το ταξίδι στην κεντρική Μινεσότα και βοήθησε στην ευαισθητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, ιδίως παιδιών σχολικής, από την κατασκευή του το 2005.
Η γεννήτρια είναι ένα μοντέλο απόδοσης και χρειάζεται μόνο ένα αεράκι 7-9 mph για να αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Χρειάζεται άνεμος 26 mph για την παραγωγή των 1,65 μεγαβάτ της μονάδας.
Γραμμή Τροφοδοσίας
Υπάρχει μια αποκλειστική γραμμή τροφοδοσίας για την πανεπιστημιούπολη UMM, και εάν το Πανεπιστήμιο χρειάζεται περισσότερη ισχύ, οι τοπικές γραμμές χρησιμότητας την παρέχουν αυτόματα, οπότε κανείς στην πανεπιστημιούπολη δεν γνωρίζει εάν η τροφοδοσία προέρχεται από τη γεννήτρια ή το δίκτυο ανά πάσα στιγμή.
Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, όποτε οι ανάγκες τροφοδοσίας του UMM είναι μικρότερες από αυτές που παράγει η γεννήτρια, η περίσσεια ηλεκτρικής ενέργειας κατευθύνεται πίσω στο τοπικό δίκτυο κοινής ωφέλειας.
Όλα αυτά είναι εντυπωσιακά, αλλά το πανεπιστήμιο έχει ακόμη πιο εκτεταμένα σχέδια για την αύξηση της ενεργειακής του ανεξαρτησίας. Υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή μονάδας αεριοποίησης βιομάζας στο UMM το 2006, το οποίο θα είναι ικανό να καλύψει το 80% των αναγκών θέρμανσης και ψύξης της πανεπιστημιούπολης.
Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί τη βάση καυσίμων ως stover (κατάλοιπα μίσχων) από καλαμπόκι στην περιοχή, καθώς και απόβλητα ξύλου, άλλα υπολείμματα καλλιεργειών και διάφορα οργανικά αποθέματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο σύνολό τους είναι δεύτερη μετά τη Γερμανία στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια, με την Καλιφόρνια, το Τέξας και τη Μινεσότα να πρωτοστατούν.